lan: en
mode: project
page: sxv707_rup883_cxp568
sub: og-page_tit: Operation & design concept BGK Westquartier og-page_des: The neighbourhood streets in the western part of Wil near the railway station, which are plagued by slow-moving traffic and parked vehicles, are being traffic-calmed with trees and green spaces and thus gain in quality of stay. The measures have already been successfully implemented in two sub-areas. og-page_kwd: Landscape Architecture, Topic, og-page_url: https://hager-ag.ch/en/project/sxv707_rup883_cxp568/ [open] og-page_img: https://hager-ag.ch/db_data/pro/sxv707_rup883_cxp568/image01_web.jpg [open]
Slide
Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5

Operation & design concept BGK Westquartier, Wil

The street spaces of the West Quarter, centrally located near the railway station, are currently very generously dimensioned and lined with parking spaces that are mainly occupied by commuters and shopping tourists. In a broadly based participation process, an operational and design concept was developed that is intended to keep the future increase in slow-moving traffic out of the neighbourhood, decelerate traffic and thus increase the quality of stay in the residential environment.

In the peripheral areas of the neighbourhood streets, unpaved areas with a water-permeable or green surface are planned. In a first step, these areas will serve as tree grates, but in the future they will be used by the population as play, planting or recreation areas.
As an immediate measure, some of the parking spaces in Bedastrasse and Hadwigstrasse were removed, the asphalt was broken up, several trees were planted and the difference in level between the road and the pavement was levelled by adjusting the pavement. The following year, the two streets were already characterised by freshly leafed trees. Colourful flowering perennials and flower meadows grow in the broken areas. Although still tentative because they are unfamiliar, people from the neighbourhood are taking to the new open spaces in one way or another.

In a first step, some of the parking spaces in Bedastrasse and Hadwigstrasse were removed in 2019 as an immediate measure, the asphalt was broken up, some trees were planted, and the difference in level between the street and the pavement was evened out by adjusting the pavement. In spring 2020, the two streets are already characterised by freshly leafed trees and flower meadows and colourful flowering shrubs are growing in the broken areas. Although still tentative because they are unfamiliar, people from the neighbourhood are gradually taking possession of the new open spaces in one way or another.

Client
Stadt Wil
Project Data
BGK 2016-2017
Planning detail Hadwig-/Bedastreet 2019
Realisation since 2019
Project Team
Basler & Hofmann AG, Zürich

Other Projects