lan: en
mode: project
page: poq707_qyi883_lce568
sub: og-page_tit: Beatrice von Wattenwyl-Haus Baroque Garden og-page_des: The magnificent, terraced Baroque garden has been thoroughly rehabilitated after years of neglect. The walls, paths, and all the plants have been renewed. Vegetables and flowers are planted and cultivated each year by neighbors, a school class, and the Bundesgärtnerei. og-page_kwd: Landscape Architecture, Topic, og-page_url: https://hager-ag.ch/en/project/poq707_qyi883_lce568/ [open] og-page_img: https://hager-ag.ch/db_data/pro/poq707_qyi883_lce568/image01_web.jpg [open]
Slide
Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9

Beatrice von Wattenwyl-Haus Baroque Garden, Bern

The substance of the old Baroque garden on the southern side of the Beatrice von Wattenwyl-Haus, which had become severely overgrown over the years, is protected and was restored in 2011/12. A one-hundred-meter-long middle axis forms the backbone of the site, which extends down along the slope of the Aare-Einschnitt (incision created by the Aare River) over five terraces. The uppermost terrace at the Stadtpalais (City Palace) is embellished with a lawn parterre.

Based on the historical use, kitchen gardens have once again been laid out on the lower terraces. We rehabilitated the protection-worthy structures with their tall terrace walls as carefully as possible. Wall surfacing, stairs, and paths had to be completely renewed. The two old plane trees on the upper terrace continue to shape the picture, while all of the other plantings had to be laid out anew. Vegetables, berries, and flowers are planted and cultivated each year by neighbors, a school class, and the Bundesgärtnerei (federal plant nursery). Historical varieties of espalier fruits once again grow on the wooden trellises on the retaining walls. The garden is not open to the public, but easily visible from the Münsterterrasse.

Client
Bundesamt für Bauten und Logistik
Project Data
Park maintenance plan 1997
Planning and realisation 2011-2012
Area 1'400 m²
Difference in height 30 m

Other Projects